Aquest matí, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, la regidora d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal i el comissionat de Programes de memòria, Ricard Vinyes, han participat a la inauguració de la placa commemorativa en homenatge als veïns que van viure als barris de barraques del Carmel i de Can Baró.
L’acte, que s’ha celebrat a l’espai patrimonial Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) del turó de la Rovira, ha estat organitzat conjuntament per la Comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques i l’Ajuntament de Barcelona. A la inauguració de la placa hi han assistit veïns i veïnes que van viure en un dels últims grans conjunts de barraques de la ciutat, que es van enderrocar l’any 1990, i membres de la Comissió ciutadana.
La regidora d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal, ha afirmat que “és una feina exemplar per posar en valor el que fa anys molts no s’atrevien ni a recordar, la Barcelona oblidada que ha lluitat per recuperar-se i dignificar-se. Barcelona se sent molt orgullosa per aquesta lluita veïnal”.
Segons el parer del primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, “cal agrair i reconèixer l’esforç d’aquests veïns i veïnes. És molt emocionant i important recordar la memòria oblidada dels barris que tenen molta dignitat i de la gent que va conquerir drets amb la seva lluita. Volem estar a l’alçada del vostre testimoni. No ens hem de oblidar de les utopies, sempre es pot fer més. Volem ser hereus de la vostra lluita”.
La placa, que recorda les barraques del Carmel i Can Baró, està situada dins l’espai patrimonial del turó de la Rovira que gestiona el MUHBA, format per la bateria antiaèria de la Guerra Civil i les restes de les barraques que hi van sorgir a partir de la postguerra. També s’hi ha instal•lat una torreta informativa, amb textos i imatges, sobre els barris de barraques del Carmel.
Els barris de barraques del Carmel i Can Baró
Acabada la Guerra Civil, davant la greu falta d’habitatge a Barcelona, centenars de persones van aprofitar les estructures abandonades de la bateria antiaèria del turó de la Rovira per crear el nucli de barraques “dels Canons”. També es van formar dos grans nuclis més, Raimon Casellas i Francesc Alegre, adaptats al relleu del turó, amb forts pendents i els sots de les antigues pedreres.
Als anys seixanta a la zona hi vivien unes 3.000 persones en prop de 600 barraques. Van estar molts anys sense aigua corrent, electricitat, sanejament ni serveis de cap mena, que es van anar aconseguint gràcies a la mobilització veïnal. Hi va haver barraques fins l’any 1990 quan els últims habitants es van traslladar a pisos.
Es tracta de la desena de les plaques commemoratives que s’han impulsat en homenatge als veïns dels barris de barraques de Barcelona, després de la inauguració de la placa monument a Montjuïc, l’octubre de 2015.
Fotos: Ajuntament de Barcelona
Deja una respuesta